• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Személyiségzavaros

 

Személyiségzavaros

A személyiségzavarok már serdülőkorban is megjelenő, de tesztekkel és életvezetés alapján fiatal felnőtt korban diagnosztizálható kórképek. Ezen esetekben a személyiség olyan tartós és kóros magatartásbeli és érzelmi megnyilvánulásairól beszélünk, melyek jelentősen eltérnek a társadalmi normáktól és elvárásoktól. Gyakran egy életen át fennmaradó állapotok, amelynek csupán tüneti képe csökkenthető.

Kialakulásukban kora gyermekkori traumák, szülő-gyermek kötődési zavar, abúzus, fizikai-lelki bántalmazás és extrém családi patológiák a leggyakoribb okok.

A kórképek kezelését nehezíti a szinte mindig tetten érhető biológiai-genetikai sérülékenység is. A személyiségzavaros serdülők és felnőttek élete konfliktusokkal és feszültségekkel teli, a külvilággal állandó harcot vívnak. A lelki egyensúlyuk törékeny. Hangulatuk szélsőségesen labilis. Kicsi a stressztűrő képességük és elégtelen önszabályozásuk. A kórkép nagy veszélye, hogy gyakran társul különféle függőségekkel és jellegzetesek a hirtelen kitörések. Súlyos esetben önmagukra és a környezetükre nézve is veszélyesek lehetnek.

Három legfontosabb típusa a következő:

  1. elkerülő: szociális ingerek és helyzetek elől elzárkózó, visszahúzódó, alacsony teljesítményelvárásokkal rendelkező személy

  2. nárcisztikus: számára csak saját maga létezik, saját különlegességét és extravaganciáját hangsúlyozza, a külvilág nem érinti meg

  3. borderline: érzelmileg labilis, megosztó személyiség, indulat- és ösztönvezérelt

A személyiségzavarok kezelése nehéz feladat, megkívánja orvos, pszichiáter és a tágabb családi környezet bevonását is.

vissza

Hozzászólások

Esettanulmányaim

Enni vagy nem lenni?

Barangolások a bulimia …

Fényes Heroin

Esettanulmányomban egy multiszimptómás tünetekkel …

Kamasz-panasz

Problémás serdülő diagnosztikája és terápiája a …

Kapcsolat

Konzultációs helyszínek

2360 Gyál, Széchenyi u. 30.

1136 Budapest, Pannónia u. 25.

Terápiás helyszín

1136 Budapest, Pannónia u. 25.

Telefon

(30) 446 3559

E-mail

tabitsarolta@gmail.com

Rólam mondták

Sámuel, 36 éves hitoktató

"Az én terápiámban az volt a legjobb, hogy nem akarta megváltoztetni az értékrendem, az ízlésem, a hitem (bevallom, eleinte féltem ettől) és úgy fogadott el, mint a lelkipásztor az ő megtévedt bárányát - csak hallgatott, terelgetett és gondolkodásra késztetett; az életem mozaikcserepeinek összeillesztésére." 

György, 57 éves állatorvos

"A terápiában kicsit újra gyermek lehettem és a szeretetteli, oldott légkörben azt a figyelmet tapasztalhattam meg, mint drága szüleim társaságában.  Jól esett az időutazás, sok könny, nevetés és a végén egy kis "újjászületés". Kár, hogy nem korábban kezdtem el. Sok szorongós-mélabús évet megspórolhattam volna." 

Juci, 31 éves kozmetikus

"Szkeptikus voltam minden pszichológussal és terápiás módszerrel. Párom ultimátumot adott, vagy felhagyok a "szenvedéssel" és felnövök, vagy új társat keres. Pár hét után már alig vártam, hogy mehessek, mert Sarolta lett a legfőbb bizalmasom. Egy év alatt sok mindent feltártunk, és ami a legfontosabb: az esküvőmre készülök. Köszönöm! Nekem megérte!!" 

Gábor, 55 éves vállalkozó

"Egy végzetesnek hitt betegség teljesen padlóra küldött. Az orvosok mellett az ő Simonton-terápiája és végigvezetése a gyógyulásom állomásain segített a legtöbbet. Még ma sem hiszem el, hogy itt vagyok..." 

Keiati, 16 éves diák

"Saci nénihez szerettem terápiába járni, mert amit a szüleimnek és a barátaimnak sem mertem elmondani, azt nek igen; és mindig érdeklődő, nyitott és türelmes volt velem."