• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Kényszeres zavar

 

Kényszeres zavar

A kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar) fő jellemzője az obszessziók és kompulziók fellépése, melyek a kliens számára jelentős szorongást és diszkomfort érzést okoz.

Az egyén a gondolataiba betolakodó képzeteket, gondolatokat él meg, melyeket különböző gondolatokkal és tevékenységekkel próbálnak elnyomni. Különbséget kell tennünk a kényszergondolatok (belülről fakadnak) és téveszmék (külső eredetűek - nem lehet őket kontroll alatt tartani) között.

A betegség leggyakrabban gyerekkorban jelentkezik, kibontakozása kamaszkorban, majd serdülőknél jelen marad, de előfordul  késői kezdetű tünetegyüttes kialakulása is.

Tesztelése

YALE-BROWN „A” és „B” Skálával, DY-BOCS

Módszerek

  • Kognitív viselkedésterápia: a beteget szembesítjük a számára szorongást keltő helyzetekkel, azonban figyelve arra, hogy a választevékenységeket meggátoljuk.

  • Metakognitív terápia és mindfulness: a kognitív szint a gondolkodás tartalmára fókuszál, míg a metakognitív szint a gondolkodás specifikus mintázatára , a kogniciók jelentésadását jelenti. A mindfulnessel, a klienst segíteni kell abban, hogy olyan technikákat sajátítson el mint a „tudatos jelenlét”,melyben a figyelmét a jelen pillanatra összpontosítja ezáltal a kényszerbetegség tüneteit megtanulja semlegesnek tekinteni és elfogadja ezek jelenlétét, így ezeket idővel kevésbé érzi problémásnak.

Teljes tünet és gyógyszermentességet csak ritkán lehet elérni. A betegeknek már az is nagy segítséget jelenthet, ha a kényszereikkel eltöltött idő csökken. A kényszerbetegek kezelése hosszú terápiás folyamatot igényel, leghatékonyabb a terápiás és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazása.

A betegség diagnosztizálása minél korábban történik, annál nagyobb sikerrel jár a kezelés.

vissza

Hozzászólások

Esettanulmányaim

Enni vagy nem lenni?

Barangolások a bulimia …

Fényes Heroin

Esettanulmányomban egy multiszimptómás tünetekkel …

Kamasz-panasz

Problémás serdülő diagnosztikája és terápiája a …

Kapcsolat

Konzultációs helyszínek

2360 Gyál, Széchenyi u. 30.

1136 Budapest, Pannónia u. 25.

Terápiás helyszín

1136 Budapest, Pannónia u. 25.

Telefon

(30) 446 3559

E-mail

tabitsarolta@gmail.com

Rólam mondták

Sámuel, 36 éves hitoktató

"Az én terápiámban az volt a legjobb, hogy nem akarta megváltoztetni az értékrendem, az ízlésem, a hitem (bevallom, eleinte féltem ettől) és úgy fogadott el, mint a lelkipásztor az ő megtévedt bárányát - csak hallgatott, terelgetett és gondolkodásra késztetett; az életem mozaikcserepeinek összeillesztésére." 

Katalin, 44 éves óvónő

"Sarolta nagyon sokat segített abban, hogy fel tudjam dolgozni a családtagjaim elvesztése miatt érzett fájdalmamat és megengedjem magamnak újra a reményt, a vidámságot; az állandó önmarcangolás helyett a jövőbe vetett bizalmat..." 

György, 57 éves állatorvos

"A terápiában kicsit újra gyermek lehettem és a szeretetteli, oldott légkörben azt a figyelmet tapasztalhattam meg, mint drága szüleim társaságában.  Jól esett az időutazás, sok könny, nevetés és a végén egy kis "újjászületés". Kár, hogy nem korábban kezdtem el. Sok szorongós-mélabús évet megspórolhattam volna." 

Gábor, 55 éves vállalkozó

"Egy végzetesnek hitt betegség teljesen padlóra küldött. Az orvosok mellett az ő Simonton-terápiája és végigvezetése a gyógyulásom állomásain segített a legtöbbet. Még ma sem hiszem el, hogy itt vagyok..." 

Keiati, 16 éves diák

"Saci nénihez szerettem terápiába járni, mert amit a szüleimnek és a barátaimnak sem mertem elmondani, azt nek igen; és mindig érdeklődő, nyitott és türelmes volt velem."